Resa

september 15, 2023

Att tänka på när du väljer skyddsjacka och byxor för långa MC resor

När man ger sig ut på en långresa med motorcykel är det viktigt att vara väl förberedd och det inkluderar att ha rätt skyddsutrustning. Det handlar inte bara om att välja en hjälm som passar bra, utan även om att ha på sig en skyddsjacka och byxor som kan skydda dig i händelse av en olycka. Här är några saker att tänka på när du väljer skyddsjacka och byxor för långa motorcykelresor.

Materialval

Först och främst är materialet viktigt. Läder är det mest traditionella materialet för motorcykelkläder och erbjuder utmärkt skydd mot skrubbsår, men det kan vara tungt och hett, särskilt på sommaren. Textilmaterial som Cordura är lättare och mer ventilerande, men kan vara mindre slitstarkt än läder vid en olycka. Många moderna motorcykelkläder kombinerar båda materialen för att få det bästa av båda världar. Det är viktigt att välja kläder som passar för de väderförhållanden du planerar att köra i.

Skyddsvaddering

De flesta motorcykeljackor och byxor kommer med inbyggda skyddspaddar på kritiska platser som axlar, armbågar, höfter och knän. Det är viktigt att dessa paddar passar bra och inte skaver eller trycker, eftersom du kommer att bära kläderna under en längre tid. Vissa kläder kommer med fickor där du kan lägga till extra skyddspaddar om du vill ha mer skydd.

Passform och komfort

Passformen är också viktig när man väljer skyddsjacka och byxor för långa motorcykelresor. Kläderna ska vara tillräckligt täta för att skyddspaddarna ska vara på plats vid en olycka, men inte så täta att de blir obekväma att bära under en längre tid. Det är också viktigt att jackan och byxorna kan ventileras ordentligt, särskilt om du planerar att köra i varma klimat.

Reflekterande material

En annan viktig faktor att tänka på är hur synlig du är för andra trafikanter. Många motorcykeljackor och byxor kommer med reflekterande material som gör dig mer synlig i svagt ljus. Detta är särskilt viktigt om du planerar att köra på natten eller i dåligt väder.

Att välja rätt skyddsjacka och byxor för långa motorcykelresor är viktigt för din säkerhet och komfort. Genom att tänka på dessa faktorer när du väljer din utrustning kan du se till att du är väl skyddad och bekväm under hela din resa.