Resa

maj 26, 2017

En weekendresa till Lissabon

Den portugisiska huvudstaden är en perfekt destination för en weekendresa. Byggd på sju kullar erbjuder den allt du kan önska dig av både storstad och hav och med 300 soldagar per år kvalar den in som en av Europas soligaste städer. Sitt på ett av stadens många kaféer, exempelvis Pastelaria Pastéis de Belém, känd för sina rykande varma och otroligt goda mördegskakor och kolla på stadslivet som pågår ute på gatorna. Lissabon har ungefär en halv miljon invånare i storstadsområdet så det finns alltid något som pågår.

LX Factory

Lissabon är en av Europas billigaste storstäder. Vill du göra unika fynd och ta med tillbaka hem som minnen av staden så ska du besöka LX Factory. LX Factory är ett omgjort industriområde som idag huserar flertalet spännande och unika små butiker. Varje söndag flyttar de ut sin försäljning på gatorna och hela området blir till en stor loppis. Den är absolut ett värdigt avslut på en weekendresa i Lissabon.

Mosterio dos Jerónimos

Mosterio dos Jerónimos är ett imponerande kloster som idag, tillsammans med Torre de Belém, är en del av UNESCOs världsarv. Här spenderade Vasco da Gama sin sista natt innan han gav sig iväg på sin världsförändrande resa. Vasco da Gama var den person som upptäckte sjövägen till Indien och det var där han sedan dog. Efter hans död transporterades han tillbaka till Portugal och idag ligger han begravd i Mosterio dos Jerónimos. Framför klostret sträcker sig Praça do Imperio, en imponerande trädgård, ner till vattnet. Inträdesbiljetten ger tillgång till både klostret och Torre de Belém som byggdes under tidigare 1500-talet för att uppmärksamma da Gamas expedition och har sedan blivit en symbol för staden.

Uteliv

Om du letar efter nattliv så är det stadsdelen Bairro Alto du ska besöka. Detta är Lisssabons medelpunkt när det kommer till uteliv och området är fullt med bland annat typiska fadoställen. Fado är Portugals egna blues och avnjuts bäst med ett glas vin i handen. Tonerna kommer få dig i en god stämning och om du sedan vill gå vidare till stadsdelen Alfama kommer du möta massor av lokalbor eftersom det är hit de själva går för att spendera en utekväll. Alfama består av massor av labyrintiska gator och det kan vara värt att hålla extra koll på dina värdesaker när du vistas här nattetid. Lissabon är i regel en stad med låg brottslighet men man kan aldrig vara nog försiktig. Speciellt när du rör dig i turisttäta områden.